Actueel

Keti Koti

In zijn preek een dag na de landelijke herdenking van Keti Koti - vertelde ds. Eibert Kok dat veel Nederlanders nauwelijks iets weten over het Nederlandse slavernijverleden. Na de aandacht hiervoor de afgelopen periode kan nu eigenlijk niemand er meer omheen.

Keti Koti

Keti koti

Zondagmorgen 2 juli 2023, Sint Catharijnekerk, ds. Eibert Kok 
Lezingen: Deuteronomium 5: 1-21 en Johannes 8: 31-36

Ik schreef er al over in het kerkblad. Drie weken geleden - het was een snikhete middag - fietste ik over de Langesingel op weg naar een bezoekafspraak. 
Van de andere kant kwam mij een fietser tegemoet met volle bepakking, fietstassen voor en achter, duidelijk een fietskampeerder. Hij wenkte naar mij alsof die iets wilde vragen. Het was een wat oudere man met een gebruind gezicht. Hij leek zijn laatste energie verbruikt te hebben. 
Hij wilde inderdaad iets vragen: Hij vroeg zich af hoe ver het nog was naar de camping. Die laatste loodjes vielen hem blijkbaar zwaar in de hitte. 
"Keti Koti heet die camping, geloof ik”, zei hij. 
Ik begreep gelijk dat hij de camping aan de Bollaarsdijk bedoelde. De naam wilde me niet gelijk te binnen schieten. 
"Ik denk dat ik weet welke camping u bedoelt”, antwoordde ik, "dat is nog een kilometer of twee. Ik kan niet zo snel op de naam komen, het is geen Keti Koti, maar het is een Indonesisch aandoende naam.” 
“Keti Koti volgens mij”, zei de man opnieuw. 
“Nee”, zei ik, “Keti Koti is de naam voor 1 juli, als de afschaffing van de slavernij gevierd wordt.” De man keek mij glazig aan. Hij had geen idee waar ik het over had. “Twee kilometer, dat moet nog wel lukken.” Hij stapte weer op om het laatste stukje te fietsen naar camping Modjo Kerto. Want zo heet die camping aan de Bollaarsdijk.
Deze man had geen idee wat Keti Koti was en misschien zijn er wel veel meer Nederlanders die dat niet weten.  
Eerlijk gezegd weet ik het ook pas sinds een paar jaar. Ik moet het tot mijn schande bekennen. Ik wist nauwelijks iets over het Nederlandse slavernijverleden. 
Maar nu kan eigenlijk niemand er meer omheen.
Lees de hele overdenking ...

 

Terug