Actueel

Hoor het carillon ...

De Sint-Catharijnetoren en het carillon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hoor het carillon ...

Hoor het carillon ...
Elke zatermorgen bespeelt Rien Donkersloot het carillon tussen elf & twaalf uur. In juli en augustus zijn er op de maandagavonden beiaardconcerten met landelijk bekende beiaardieren.

Geschiedenis van het carillon 
De Sint-Catharijnetoren waarin het carillon hangt, dateert van 1482. Er werd een luidklok ingehangen, de Katrin. De komst van het carillon, zo’n honderd jaar later, had alles te maken met de tijdsindeling van de dag. Aanvankelijk werd de tijd aangegeven door slagen op de Katrin. Er was geen uurwerk in de toren. Dat werd, samen met een speeltrommel in 1578 aangebracht. Er werden twaalf klokken aan de trommel gekoppeld.

De primaire functie van het carillon is aandacht vragen voor de uurslagen. In 1609 worden vier klokken aan het speelwerk toegevoegd en in 1644 nog eens vijf klokken. De speeltrommel kan die 21 klokken eigenlijk niet bedienen omdat deze te smal is. Wel is het mogelijk de klokken handmatig te bespelen als carillon of beiaard. 
In 1660 doet François Hemony het voorstel om op eigen kosten en risico een nieuwe beiaard in de toren aan te brengen. Als de klank tot genoegen van de stad is, zal in redelijkheid over de prijs worden onderhandeld. Den Briel is tevreden en het stadsbestuur besluit het nieuwe en fraai klokkenspel te betalen met de brandklok en de oude voorslag. Geen slechte zaak, want het gewicht aan oud brons is zo groot dat niet de stad maar Hemony moet bijbetalen.

De Hemony-klokken vormen de basis van het huidige carillon dat nu in het hart van de toren, de galmkamer hangt. Het telt 49 klokken, gestemd in de middentoonstemming die in de tijd van Hemony gebruikelijk was.

Terug