Actueel

Hagenpreek 'In goede aarde'

Bij de boodschap van de gelijkenis 'In goede aarde' kunnen we onszelf een spiegel voorhouden, individueel, en als gemeenschap, en ons de vraag stellen: zijn wij goede grond?

Hagenpreek 'In goede aarde'

In goede aarde

Zondagmorgen 16 juli 2023, Hagenpreek, ds. Eibert Kok 
Lezingen: Jesaja 55: 6-13 en Matteüs 13: 1-9 en 18-23

Ik wil een verhaal vertellen, over de burgemeester van Klein-Oosterland.
Klein-Oosterland was een klein plaatsje ergens aan zee.
De burgemeester was een aardige man en iedereen kende hem en hij kende bijna iedereen. Als hij op straat liep, zwaaiden de mensen naar hem en de burgemeester zwaaide altijd terug.
Klein-Oosterland had een mooi oud gemeentehuis met dikke muren en hoge ramen en een heel mooie deur van zwaar eikenhout. Die deur kon niet op slot omdat de sleutel al jaren geleden was kwijtgeraakt. Om te zorgen dat er ’s nachts niemand in het gemeentehuis kon komen, werd ’s avonds door de bode van het gemeentehuis de deur aan de buitenkant met een dik touw vastgebonden. Die man deed dat vakkundig en snel met heel bijzondere knopen en alleen hij wist hoe hij die ’s morgens weer snel uit elkaar kon halen. 
Iemand anders kreeg die knopen niet zomaar los, dus je liet het wel uit je hoofd om in te breken in het gemeentehuis. Nu gebeurde op een dag het volgende. 
De burgemeester zat achter zijn bureau in het gemeentehuis en hij schreef een toespraak voor de jaarlijkse feestdag. Hij was zo ingespannen bezig dat hij de tijd vergat en niet hoorde dat Jaap Knoop de deur dichtknoopte en naar huis ging. 
Toen de burgemeester klaar was met het schrijven van zijn toespraak, pakte hij zijn jas om naar huis te gaan. 
Maar wat schrok hij toen hij merkte dat de deur al dichtgebonden zat. Nu kon hij er niet uit. De knopen zaten aan de buitenkant, wat moest hij doen?
Lees hier de hele overdenking & klik hier voor foto's van de hagenpreek.

Terug