Actueel

'Ga mee ...'

Het thema van de startzondag op 17 september was 'Ga mee ... naar het strand' en dat was op allerlei manieren uitgebeeld .

'Ga mee ...'

Ga mee … naar het strand

Zondagmorgen 17 september 2023, startzondag, Sint-Catharijnekerk
ds. Eibert Kok Lezing: Jona 1 en 2

‘Ga mee…’ is het thema dat de landelijke kerk heeft meegegeven aan het nieuwe seizoen. ‘Naar het strand’ hebben we er zelf bij bedacht.
Omdat al die zandfiguren uit de quiz daaraan deden denken, maar vooral omdat strand voorkomt in het verhaal van Jona. Hij wordt geroepen om een klus te doen voor God, maar hij wil liever niet, hij zoekt een uitvlucht, hij gaat richting het strand, en dan niet om daar te relaxen, nee, het strand is voor hem de plek om te vertrekken naar een ver oord.
Hij zoekt een schip om zo diep mogelijk, zo ver mogelijk weg te duiken voor de stem die hem geroepen heeft. Hij wil er geen gehoor aan geven.
Het strand, de plek waar Jona zijn roeping verloochent en die stem achter zich laat.
Eindelijk verlost van dat stemmetje dat in hem spreekt en hem de andere kant op wil hebben.
Verlost? Blijkbaar toch niet, het laat hem niet los.
Het verhaal gaat verder. Jona gaat door een crisis heen en het deel van vandaag eindigt ermee dat de vis hem uitspuugt op het strand.
|En dan, dat is het begin van de het volgende deel dat we volgende week zullen lezen, klinkt daar op het strand opnieuw die stem, die stem van God die hem roept om die klus op te pakken. Gaat hij het doen, ja of nee? 

Daarmee is vanmorgen het strand de plek geworden om eens na te denken over de vraag waartoe wij nu geroepen worden in het leven en over de vraag in hoeverre wij daaraan gehoor geven, in hoeverre wij gehoor geven aan die stem in ons die ons misschien wel roept of aan de stem die van buiten op ons af komt. 
Lees hier de hele overdenking ...
& bekijk hier een paar foto's ...

 

Terug