Actueel

Bewaker van het heilige

De overdenking van zondag 2 juni jl. stond in het teken van het afscheid van koster Ina van Veen.

Bewaker van het heilige

Bewaker van het heilige

Zondagmorgen 2 juni 2024, Sint-Catharijnekerk, ds. Eibert Kok 
Lezing Psalm 84

Vandaag is een bijzondere zondag, omdat we vandaag na een dienstverband van meer dan 25 jaar afscheid nemen van onze koster Ina.
Een kerkdienst in het teken van de koster. Maar één keer eerder heb ik dat meegemaakt: een kerkdienst in het teken van de koster. Toen ik daarbij stilstond, dacht ik: is dat niet vreemd?
Juist omdat een koster zo´n cruciale rol vervult in de kerk. Komt dat omdat een koster haar werk meestal in stilte doet? Alleen als er iets niet goed gaat, wordt er ineens verschrikt gekeken: waar is de koster? Als alles goed gaat, dan is de koster meestal onopvallend aanwezig. Niet ‘in the picture’. En toch, onmisbaar voor de liturgie! Dan is het goud waard als je een goede koster hebt.
Vandaag bedanken we Ina voor al die jaren gastvrijheid, want dat is, denk ik, een kernkwaliteit die een koster moet hebben, gastvrijheid, zeker naar mensen toe die niet of nog niet zo bekend zijn met de situatie. Ik herken dat wel, als ik ergens moet zijn, in een kerk waar ik de weg niet weet, dan is het weldadig: dat er dan een koster is die je gastvrij verwelkomt, waardoor je je welkom voelt en al snel op je gemak.
Wat is een koster?
Het woord komt van het Latijnse woord custos, wat zoiets betekent als bewaker, beschermer, bewaarder. De voorzitter van het bestuur van de Bedevaartskerk hier in Brielle wordt nog met dat Latijnse woord aangeduid: custos.
Ook al is het misschien ook wel een taak van de koster om te zorgen dat er geen zaken ontvreemd worden of andere gekke dingen gebeuren, zoals er soms bewakers rondlopen in grote winkels of bij evenementen, security, toch is dat niet de kerntaak van een koster.
Wat moet een koster bewaren, bewaken?
Het heiligdom. Ik gebruik met opzet dat woord. Een kerk is op de een of andere manier een heilige ruimte, zeker zo’n eeuwenoude kerk als deze.
Lees hier de hele overdenking ...


Terug