Bestaanszekerheid
Dominee Eibert Kok vraagt zich in zijn overdenking van zondag 6 juli af hoe zeker ons bestaan is in de huidige tijd ...

Bestaanszekerheid
Zondagmorgen 6 juli 2025, Sint-Catharijnekerk, ds. Eibert Kok
Lezing: Genesis 4: 1-16 gekozen naar aanleiding van de partita voor orgel die in deze dienst klinkt ‘O Gott du frommer Gott’ van Johann Sebastian Bach, BWV 767.
Bestaanszekerheid, daarover gaat het vandaag, in een wereld waar dood en verderf gezaaid worden. Hoe zeker is ons bestaan?
Van tijd tot tijd bezoek ik mijn moeder, maar omdat dat zo’n twee uur rijden hiervandaan is, probeer ik dat dan te combineren met iets anders. Zo kwam ik een paar jaar geleden terecht bij een tentoonstelling in museum de Fundatie in Zwolle. Die tentoonstelling bracht volgens de aankondiging de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 bij elkaar.
Een van de eerste kunstwerken die ik daar tegenkwam was van Gert Jan Kocken, een enorme uitvergroting van een ansichtkaart. Van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid. Een paar honderdduizend mensen kwamen bij die aanvallen om het leven. Het is een ansichtkaart die de piloot van toen aan zijn moeder had gestuurd.
Als piloot werd hij als een held gezien. Trots was men op die helden.
Ik vond het heel vervreemdend, trots zijn op het toebrengen van zoveel leed, trots zijn op het zaaien van dood en verderf.
Dat kwam wel binnen toen ik daar voor die kollossale uitvergroting stond. Waar komt dat toch in hemelsnaam vandaan, dat mensen elkaar de ruimte om te leven ontnemen, dat mensen niet de ander in de ogen kijken, maar vooral met zichzelf bezig zijn: eigen leven, eigen belangen, eigen volk?
Dat vroeg het volk Israël zich eeuwen voor het begin van onze jaartelling ook al af. Fundamentele vragen worden gesteld. Het eerste boek van de Bijbel, Genesis, vertelt daarover.
Lees hier de hele overdenking ...
Terug