Actueel

Anoniem

Veel mensen weten graag wie hen belt voordat ze de oproep op hun telefoon beantwoorden. Zo ook ds. Eibert Kok ...

Anoniem

Zondagmorgen 26 mei 2024, Sint-Catharijnekerk, ds. Eibert Kok
Lezingen: Exodus 3: 1-13 en Johannes 3: 1-16

Als ik gebeld wordt op mijn mobiele telefoon en ik zie dit staan: Anoniem, dan vind ik dat vervelend. Een oproep. Voor mij. Maar ik krijg geen idee wie die ander is die probeert om contact met mij te krijgen. Ik heb er geen naam en geen gezicht bij.
Nu was dat vroeger ook zo. Als je gebeld werd op een ouderwetse telefoon, dan hoorde je alleen de telefoon overgaan en wist je niet wie er aan de andere kant van de lijn was.
Maar tijden zijn veranderd en elke moderne telefoon heeft nummerweergave, zodat je, als je gebeld wordt, op het scherm het nummer kunt zien van degene die jou belt, en als je die persoon in je telefoonboek hebt staan, dan verschijnt ook nog de naam.
‘(O)ma Kok’. Dan weet ik dat mijn moeder mij belt. Voordat ik de telefoon opneem, heb ik al een naam en een gezicht en een stem voor me. Maar niet als ‘Anoniem’ op het scherm verschijnt.
Ik vind dat irritant, niet alleen omdat ik dan niet weet wie contact met mij wil leggen, maar ook omdat ik weet dat die ander dat bewust zo ingesteld heeft. Mensen of bedrijven maken zich bewust anoniem. Kun je ook niet terugbellen. Contact zoeken de andere kant op is niet mogelijk.
Ik vind dat niet prettig, iemand zonder naam en zonder gezicht. Maak je bekend. Al is het alleen maar een nummer, ook al weet je dan ook nog niet wie het is, je kunt iemand traceren. Het veel plezieriger als er een naam verschijnt. Iemand die ik ken. Helemaal mooi is met een foto. Met een gezicht!
Lees hier de hele overdenking ...

Terug