Actueel

Liturgisch bloemschikken bij Advent en Kerst

De lezingen in de Advent- en Kerstdiensten zijn verbonden aan het jaarthema ‘Aan Tafel!' van de Protestantse Kerk. Dat is ook het thema van de liturgische bloemschikkingen.

Liturgisch bloemschikken bij Advent en Kerst

De tafel is de basisgedachte, de tafel waaraan iedereen genodigd wordt en mee mag doen. Het leven kan vieren met alle ups en downs en waar God aanwezig is.
Elke adventzondag werd één vierde van de tafel 'bekleed' met mos en een advenstskaars zodat 'de tafel' met kerst mooi gedekt is.

Vier vrouwen verbonden aan de levenslijn van Jezus
In de lezingen op de adventszondagen ging het over vier vrouwen die verbonden zijn met de levenslijn in de Geschiedenis van Jezus. Zij - Batseba, Ruth, Rachab en Tamar zijn (mede) dragers aan de tafel. Per zondag gaat het over één van deze vrouwen, één van deze dragers. De tafel is vierkant, een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel. 

God in ons - Maria, moeder van Jezus
Maria bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene, wikkelde hem in doeken en legde hem in een voederbak omdat er voor hen geen plaats was in het gastenverblijf. (Lucas 2:7)

 

Het tafelkleed is klaar!
Er staan vijf hoge kaarsen op het tafelkleed, aangevuld met talloze lampjes. Tussen de lampjes zijn witte orchideeën en uitlopende kleine bolletjes geplaatst om het feestelijke van Kerst te onderstrepen.

 

Terug