Actueel

Het rode koord

In de lezingen op de adventszondagen gaat het over vier vrouwen die verbonden zijn met de levenslijn in de Geschiedenis van Jezus. Op de derde zondag van Advent is Rachab in de hoofdrol die Israƫlische verspieders onderdak geeft.

Het rode koord

Zondagmorgen 11 december 2022, Sint Catharijnekerk Brielle, ds. Eibert Kok
Lezingen: Jozua 2: 1-21 en Matteüs 12: 46-50

Het rode koord
Misschien herinnert u het zich nog wel - het is zes jaar geleden, ergens in deze tijd van het jaar - dat de oud-politicus van D66 Jan Terlouw op TV een pleidooi hield voor meer vertrouwen in onze samenleving. Hij sprak toen over de tijd dat je nog gewoon een touwtje uit de brievenbus kon laten hangen waarmee je van buiten af de voordeur open kon doen om binnen te komen. Niks alle deuren op slot, inbraakveilig hang- en sluitwerk, het liefst een alarm. 
Mensen vertrouwden elkaar, je kon zo bij een ander binnenlopen.   
Een landelijke krant plaatste daarbij deze foto: een rood touwtje uit de brievenbus. Misschien snap je al wel de link met het Bijbelverhaal; een rood koord als teken van vertrouwen, vertrouwen in de ander, de ander die je in vertrouwen bij je binnenlaat. Een indringende en indrukwekkende toespraak destijds van Jan Terlouw. 
Jan Terlouw heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in hetzelfde dorp als waar ik ben opgegroeid (dat is wel tientallen jaren na hem), maar ik herinner me nog wel die touwtjes uit de brievenbus, bij ooms en tantes. Mijn grootouders daar hadden niet eens een voordeur, 
alleen een achterdeur, en die was bijna altijd van slot. De deur is altijd los. Goed van vertrouwen.

Lees meer ...

Om nog een keer te lezen de overdenkingen van de afgelopen weken: 
20 november    De hand van God
13 november    Psalm 42
  6 november    Dankdag
16 oktober        'I have a dream ...' 
  9 oktober       Wijdekerk

De diensten zijn nog te beluisteren en te zien via www.kerkomroep.nl. 

Terug